ÇITIR SİMİT | Mutfak Ve Tatlar

ÇITIR SİMİT

ÇITIR SİMİT



ÇITIR SİMİT







·         Malzemeler:
·         1 kg un
·         50 gr şeker
·         25 gr tuz
·         100 gr Ayçiçek yağı
·         1 yumurta
·         500 gr su
·         25 gr maya
·         Yüzeyi için:
·         Yarı yarıya sulandırılmış üzün pekmezi
·         Susam
YAPILIŞI:


·         Tezgaha unu alalım ve ortasını havuz gibi açalım.
·         Ortasına su ve maya,yumurta, sıvı yağı alalım ve maya eriyinceye kadar karıştıralım.
·         Şeker ve tuzu unun üzerine serpelim.


·         Ortadan başlayarak yoğurmaya devam edelim.
      ·         Yavaş yavaş kenardaki unları içeriye doğru alarak, sert kıvamlı bir hamur yoğuralım.


        
·         Hamuru yoğurduktan sonra üzeri kapatarak 10 dakika dinlenmeye bırakalım.


        ·         Dinlenen hamuru tezgaha serelim ve eşit olarak  dilimlere keselim.


 ·         Bezeleri yuvarlayalım.
 ·   (Ustalar her iki avuçlarının arasına birer  beze alarak ustaca yuvarlıyorlar.
  .Bu yöntemle her iki bezede aynı büyüklükte oluyormuş.)

·         Hazırlanan  bezeleri 10 dakika  daha dinlendirelim.

   
      ·          Bezelerden ilk yaptığımızı alalım ve ortasına parmak batıralım ve  ikiye katlayıp bir şerit yapalım.
·          Püf noktası şeridin uçlarını inceltmeyip kalın bırakıyoruz.
·          Daha sora simidi şekillendirme aşamasında doğru bir bağlama yapmak için bize yardımcı olacaktır.
      ·          Tüm bezeleri aynı işlemden geçirelim.


   
·         Ve ilk yaptığımız bezeden başlayarak  ustamızın  fotoğrafta yaptığı gibi iki elimizle avuç içini kullanarak uzunca   bir rulo yapıyoruz.


      ·           Bu rulonun her iki ucundan tutarak ters yönlerde burgu yapıyoruz.
      ·          ( Ustalarımız aslında çok farklı bir yöntemle bunu yapıyorlar ama bu daha profesyonellik gerektiriyor.)

·         Burgu yaptığımız ruloyu havaya kaldırıyoruz, doğru bir burgu işlemi yapmışsak, kendi kendine ikiye katlanıp saç örgüsü şeklini alıyor.
      ·          Bu aşamayı fotoğraflayamadım ,çünkü ustalar o kadar hızlı yapıyorlar ki çekim yapmak mümkün olmadı :(



·         ŞİMDİ SİMİDİN EN ÖNEMLİ KISMANA GELİYORUZ; BAĞLAMA YANİ İKİ UCU BİRBİRİNE BİRLEŞTİRME.

·         Gördüğünüz gibi örgü şeklindeki  simidin bir ucu açık diğer ucu kapalı.


·         ık bir ucu alta koyuyoruz, kapalı ucu üzerine koyup bastırıyoruz.


·         ık diğer ucuda üzerine koyup,


·         sıkıca bastırıp, simidi bağlıyoruz (Birleştiriyoruz.) ( Sandaviç yapar gibi düşününüz. Açık bir uç altta,ortada kapalı uç ve en üstte diğer açık uç. )



·         Birleştirdiğimiz yeri avucumuzn içiyle bastırıp rulo yapar gibi yoğuruyoruz.


·         Simit şeklimiz hazırdır.


·         Hazırladığımız simitleri tarifteki ölçülere göre  pekmezli suya batırıp çıkaralım.. (Üzüm pekmezi simidi daha çıtır yapıyormuş.)
·         Bunun işlem için  bir süzgeç veya delikli bir kepçe kullanabilirsiniz.


·         Simitleri kavrulmuş bolca susama batıralım.
·         Simitleri elimizle biraz incelterek YAĞLANMAMIŞ fırın tepsisine aralıklarla dizelim.
·         175 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
·         YALNIZ, 12. dakikada simitleri alt üst ederek pişirmeye devam edelim.

·         Çıtır  simitlerimiz hazırdır.çayda hazırsa AFİYET OLSUN

DAHA FAZLA LEZZET

türkiye 3397618898239425278

Yorum Gönder

  1. Güzel bir etkinlikti...Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Evetttt, tekrarını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  3. Bayram sabahına yaptım ama tarifi vermedim çok lezzetli idi

    YanıtlaSil
  4. Bende denedim gercekten çok lezzetli herkese tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  5. https://www.facebook.com/dakimuhammed/posts/324495287708130

    YanıtlaSil
  6. Simitler nefis görünüyor.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil

emo-but-icon

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

.........

Translate

item